Dobra praktyka higieniczna gmp/gh.
6 stycznia, 2023
Stosowna praktyka higieniczna jest istotna
Dobre praktyki higieniczne obejmują szorowanie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety lub dotknięciu zwierząt, częste sprzątanie dotykanych powierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a też dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi lub zakażonymi. gmp/ghp Dobra praktyka higieniczna wskakuje jeszcze noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa podstawowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej weryfikacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie przebiegają w firmie gałęzi żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują odpowiedni poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu umożliwienia bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP gwarantują, że procesy są ściśle nadzorowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z przepisami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają ponadto na celu hamowanie i osłabianie skutków zanieczyszczenia żywności i produktów.